fbpx

Pracovní centrum v prostoru není pro každého a ani není vhodné do každé kuchyně. Porovnejte si jeho výhody a nevýhody a dobře zvažte, zda je ostrůvek vhodný právě do vaší dispozice a zda bude vyhovovat životnímu stylu celé rodiny.

Centrum dění

Největším benefitem kuchyňského ostrůvku je bezpochyby dodatečný prostor, kterým doplňuje pracovní desku za ním nebo vedle něj. Díky svým velkorysým rozměrům (s minimální hloubkou 90 cm) poskytuje dostatek místa na přípravu jídla, je přímo ideální při pečení koláčů. Příprava jídla na ostrůvku je příjemnější než krájení čelem ke zdi.

V otevřeném prostoru možná po celou přípravy pokrmů sledovat dění v obývacím pokoji, debatovat s hosty nebo dohlížet na hrající si děti. Prostor v centru kuchyně je příjemným místem pro rychlé snídani i večeři nebo nabídne dětem plochu na přípravu do školy. Příprava jídel za ostrůvkem přitáhne ostatních. Obzvláště děti rádi pomáhají při vaření či pečení – a kolem ostrůvku mohou pomáhat najednou více. Do ostrůvku lze zabudovat myčku, mikrovlnku, vinotéku.

Navíc se k těmto spotřebičům snadno dostanete z kterékoli strany a nebudete si tak překážet navzájem, zejména pokud se vás v kuchyni ocitne najednou víc. Přestože se ostrůvek nehodí do malých prostor, pro střední či rozlehlé kuchyně je přímo nutností.

Zkrátí se jím velké vzdálenosti mezi jednotlivými zónami, které ve velkých kuchyních často vznikají. Pokud není možné lépe vyřešit pracovní trojúhelník nebo dostatečný prostor pro více kuchařů, je ostrůvek vítaným řešením.