fbpx

Nemusíte zoufat, pokud je vaše kuchyně malá. Navzdory velikosti z ní můžete mnoho vytěžit. Na rozdíl od velké působí útulnější a ani se v ní nenalézají, protože máte vše po ruce. A to není ani zdaleka vše!

Efektivní design

V malé kuchyni lépe dokážete profitovat z pracovního trojúhelníku iz ergonomických zásad. Díky důkladnému plánování můžete zcela eliminovat „mrtvé“ a nevyužitá místa. Důležitý je také tvar kuchyňské linky. Potřebujete mít dostatek pracovního a úložného prostoru a také prostor na bezpečný pohyb. 

Při obdélníkové místnosti je nejpraktičtější linka v jedné linii podél širší stěny. v širší kuchyni můžete linku potáhnout až na roh. čtvercovou místnost využijete nejefektivněji s linkou ve tvaru U. Dejte pozor, aby skříňky nebyly příliš hluboké, protože prostor zmenšíte.

Vítaná je otevřená dispozice

Chybějící centimetry malé kuchyni vizuálně přidá, pokud odstraníte dveře. Pokud je to možné, co nejvíce ji otevřete. Propojit ji můžete i s obývacím pokojem nebo s jídelnou. Výhodou tohoto řešení je možnost realizovat kuchyni s ostrůvkem, který bude přirozeným a vizuálním předělem místností s rozdílnou funkcí. A protože v malých kuchyních je často problém s umístěním jídelního stolu, ostrůvek můžete využívat na stolování nebo jako bar. 

 Kvalitní materiály

Zřízení kuchyně v menší místnosti znamená, že vám zůstane větší prostor na obývací místnosti, ve kterých přece jen trávíte více času. Malá kuchyně není náročná na finance, Proto si můžete dovolit investovat do kvalitnějších materiálů a spotřebičů. Úsporu místa a zvětšení pracovní plochy dosáhnete s multifunkčními spotřebiči. Existuje například varná deska, trouba a myčka nádobí v jednom. 

Lepé udržíte pořádek

Malá kuchyně vás naučí „neskřečkovat“. Nejen co se týče nepraktických spotřebičů (vařič vajíček či rýže), ale i zbytečných potravinových zásob. Nakupujete jen to, co můžete zkonzumovat v krátkém čase, takže je větší předpoklad, že se budete stravovat zdravěji.

A také, že nebudete vyhazovat potraviny, u kterých „prošvihnete“ dobu trvanlivosti. V malé kuchyni musí mít všechno své určené místo, takže její úklid je jednodušší a rychlejší.

Je nadčasová

Malou kuchyni můžete navrhnout v různých stylech, ale pro skutečně malé prostory je nejvhodnější klasický, který je nadčasový. Jednoduché linie nábytku a umírněná barevnost vás rychle neomrzí. Pokud je kuchyně součástí otevřeného prostoru, nábytek v ní přizpůsobte stylu ostatního interiéru. Malá kuchyň s množstvím skříněk nesmí působit klaustrofobie.

Použijte světlé barvy na stěnách a také na lince, pro výraznější vzhled může mít pracovní deska tmavší odstín. Vítány jsou prosklené horní skříňky, případně otevřené police. Musíte však na nich udržovat vzorný pořádek, aby kuchyň nepůsobila chaoticky a menší.