fbpx

Kuchyň jako místo přípravy jídla a setkávání spolubydlících při společném stolování se pokládá za jakési centrum každého příbytku. Některé rodiny se právě zde setkávají nejčastěji, ale to není primárním úkolem kuchyně. Tou je zmiňovaná příprava jídla, která neproběhne nikdy s takovou radostí, pokud nemáte i vhodné pomůcky.

Jednou z nejdůležitějších pomůcek v kuchyni je samotná pracovní deska, která se postará o jednodušší provádění všech činností souvisejících s vařením. Krájení potravin, vysoké teploty, šíření výparů a mastnoty nebo neustálý kontakt s vodou jsou jen některé z hlavních vlivů dávajících Vaší desce pořádně zabrat. Deska je těmito činnostmi neustále „ohrožována,“ takže je správné si už při jejím výběru důkladně promyslet, zda se vyplatí připlatit za kvalitu. Není to věc, kterou snadno vyměníte leckdy za minutu, takže v zájmu ušetření problémů si potrpte na správný materiál.   

Důležitost kvalitního materiálu 

Pro zachování každé kuchyňské desky v nepoškozeném stavu co nejdéle je třeba udělat jediné. Vybrat si takovou, která nám tento požadavek dokáže nejlépe splnit. Současný trh se už neorientuje na jeden nebo dva materiály jako dominantní, které vedou žebříčky prodejnosti. Výrobci dlouhodobě experimentují a hledají několik efektivních variací, které budou vhodné do každé kuchyně bez rozdílů a stanou se univerzálním kuchyňským doplňkem nabízejícím nejen praktičnost a trvanlivost, ale stejně se postarají o estetičnost, což jen zvyšuje jejich kredit.  

Kamenné desky – kámen nabízí jako materiál pro výrobu kuchyňských desek největší prostor pro tvarování a opracování, díky čemuž se z něj mohou vyrábět nejkrásnější dřezy. I vlastnosti spojené s trvanlivostí jsou perfektní, takže kámen je nepochybně vhodný.

Desky z umělého kamene – V současnosti patří k nejoblíbenějším a toto uznání si zasloužili svými perfektními vlastnostmi. Nožem jejich nepořežete, chemické čisticí prostředky jim nijak neublíží a vysoké teploty typické pro kuchyni jim vůbec nevadí. Nehořlavost a nenasákavost jsou poměrně známými atributy umělého kamene.

Netradiční skleněné typy –  Sklo je častým materiálem v mnoha oblastech, ale při kuchyňských deskách hraje stále roli nováčka. K výrobě se používá tvrdé kalené sklo schopné odolávat teplu, nárazům a řezem. Horší to je s čištěním, protože vidět každý flek, což vám dá více práce. 

S nerezem v kuchyni – Nerezové desky jsou stále aktuálnější. Jejich design zaručeně vynikne zejména při kombinaci se stříbrnými spotřebiči. Chladně působící lesk dodá šmrnc celé místnosti. Nejpodstatnější je však jejich antikorotická vlastnost, díky které kuchyň lépe odolá mikroorganismům. 

Laminátové modely – Laminátové kuchyňské desky si neporovnávejte s dobře známými laminátovými podlahami. Ačkoliv výrobní materiál je stejný, struktura desky je odlišná kvůli odolnosti vůči kuchyňským podmínkám. Dřevěné desky nabízejí skvělý vzhled, ale za vysoce kvalitní se velmi pokládat nemohou.

Jelikož je pracovní deska nejvíce zatíženou částí kuchyňského vybavení, zaslouží si i patřičnou péči, aby Vám věrně sloužila nadále. V prodejnách či na internetu je dostatek různých modelů z různých materiálů, takže vybírat má každý z čeho. Ať už podle vkusu, ceny nebo spojením obou, hlavně nezapomínejte na kvalitní výrobní materiál, aby Vám deska vydržela co nejdéle. A samozřejmě, ať jídlo připravované na nové desce padne všem na užitek.