fbpx

Ne každý se může pyšnit velkou a prostornou kuchyní, v níž je vaření radostí. Místem, kde můžeme mít vše potřebné i nepotřebné náčiní na přípravu jídel i dostatek prostoru na pohyb či posezení. Ani malá kuchyň však nemusí být překážkou, aby vaření bylo zábavou. Přesvědčí vás o tom těchto pár jednoduchých tipů od Terri Lee, která se zabývá emocionálním spojením lidí s jídlem.

  I u nás je poměrně běžné, že kuchyně se stává centrem dění v domácnosti. Setkáváme se tu s rodinou, vaříme i jíme společně, popíjíme kávu a drby. To vše, a ještě mnohem více je spojeno s jedinou místností v bytě či domě. Co však, pokud je kuchyň tak malá, že čas strávený v ní se stává spíše utrpením než radostí? Neutíkejte jíst venku, osvojte si raději pár jednoduchých tipů, aby vaření v Minikuchyně bylo zábavnější.

  1. Mějte podstatné náčiní

 Podívejte se do své kuchyně a popřemýšlejte, které náčiní jste už dlouho (a možná i nikdy) nepoužili. Pokud se tam povaluje příliš zbytečností, zbavte se jich. Terri Lee radí, abyste si méně potřebné náčiní nejprve odložili někam dál od kuchyně. Pokud po čase zjistíte, že ho nepoužíváte, nepotřebujete jej. Možná také zjistíte, že některé nástroje dokážete nahradit jinými, které mají všestrannější využití.

  1. Zjednodušte své menu

 V malé kuchyni se vám bude vařit lépe, pokud zjednodušíte své jídla. Příliš komplikované recepty s příliš surovinami mohou vaření spíše znepříjemnit. Důležité je také nakupovat jen tolik surovin, kolik potřebujete. Pokud si osvojíte recepty, které se dají vařit v jednom hrnci, vaření bude ještě snazší.

  1. Chystejte si do budoucna

 Při každodenním vaření často používáme tytéž suroviny a postupy dennodenně. Vaření si proto můžete zjednodušit tím, že některé suroviny si připravíte dopředu. Pokud například jeden den používáte krájenou cibuli, je ideální nachystat si jí více a uskladnit ji v uzavíratelném sáčku, kde vydrží do dalšího dne. Ušetříte tím čas i energii.

  1. Myjte během vaření

 Někteří z nás si rádi odkládají mytí špinavého nádobí na později. Pokud však máte malou kuchyň, myjte ho raději jakmile to je možné. Někdy je to přímo nutnost, protože potřebujete jedno nářadí i vícekrát. Navíc se vám v kuchyni nebude hromadit špinavé nádobí, který tam zbytečně překáží.